Nu vă bucurați de cafea? Încercați să o beți dintr-o cană portocalie

cafea dintr-o ceașcă portocalie

Probabil că ați auzit zicala „mai întai mâncăm cu privirea”. Este adevărat – pe lângă gust și miros, vederea joacă un rol cheie în modul în care percepem mâncarea și băutura. Mesele frumos prezentate par adesea mai aromate, deoarece creierul nostru răspunde pozitiv la estetica vizuală. Mâncărurile vii și colorate sunt percepute ca fiind mai atrăgătoare – și se dovedește că același lucru este valabil și pentru culoarea ceștii sau a farfuriei pe care le folosim.

Cercetătorii Betina Piqueras-Fiszman de la Universitatea Politehnică din Valencia și Charles Spence de la Universitatea din Oxford au efectuat un experiment pentru a testa modul în care culoarea cănii influențează percepția aromei. Cincizeci și șapte de participanți au băut ciocolată caldă din pahare de plastic de diferite culori. Rezultatul? Ciocolata a avut un gust mai bun atunci când este servită în cupe de culoare portocalie sau crem decât în cele roșii sau albe. Și mai interesant, cupele de culoare crem au sporit percepția de dulceață și arome.


Psihologia culorii în prezentarea alimentelor și băuturilor


Nu există o regulă sau o formulă universală care să determine ce culoare va face cafeaua ta să aibă cel mai bun gust - depinde adesea de tipul de băutură sau de aliment pe care îl consumi. Cu toate acestea, studii ca acestea arată ca nuanța recipientului joacă un rol mai mare în percepția aromei decât ne imaginăm.

Această perspectivă este deosebit de valoroasă pentru proprietarii de restaurante, bucătari, profesioniști în catering și industria ambalajelor. Deși culoarea nu schimbă gustul real, ea poate amplifica sau înmuia percepțiile aromei. De exemplu:

  • Băuturile cu aromă de lămâie în recipiente galbene sunt percepute ca fiind mai aromate.
  • Aceleași băuturi din recipientele albastre se simt mai revigorante.
  • În recipiente roz, par mai dulci.

Farfuriile albe, cafeaua maro și percepția aromelor


Servirea mousse-ului de căpșuni pe o farfurie albă va face probabil un gust mai dulce și mai aromat în comparație cu același desert servit pe o farfurie neagră. În mod similar, cafeaua în ambalaj maro este adesea percepută ca mai puternică și mai aromată, în timp ce pachetele albastre sau galbene o fac să pară mai light.

Prin urmare, deși cănile brandului nostru nu sunt de culoare portocalie, suntem convinși, cafeaua are un gust mai bun în ele. Doriți una pentru dvs.? Urmăriți pagina noastră pentru concursuri, ghiciți răspunsurile și câștigați!  

Realizare - echipa de optimetriști Kodano.pl:

 

Articolul a fost elaborat în baza publicațiilor de specialitate și reprezintă o parte integrală a acestui Blog cu referire la bolile oculare și lentile de contact. Ai probleme cu ochii? În cazul unor neclarități contactează echipa noastră de optimetriști sau consultă un medic de specialitate. Problemele prezentate în articol, în special în cazul problemelor de vedere, ar trebui consultate cu un specialist.

sursa de informatii:

Imparte: