Lentile anuale

Vizualizare ca Grila Lista

1 Articole

pe pagina
Vizualizare ca Grila Lista

1 Articole

pe pagina

Lentile de contact anuale

Lentilele de contact sunt dispozitive oftalmologice proiectate pentru tratarea diverselor afecțiuni oculare, fiind alternativa pe care o ai la ochelarii de vedere. Însă, purtarea prelungită acestora nu înseamnă, neapărat, o renunțare definitivă la tradiționalii ochelari de vedere. În anumite zile sau atunci când practici unele activități sportive precum înotul, este nevoie să înlocuiești lentilele de contact și să te bazezi pe ochelarii de vedere recomandați de către medicul oftalmolog.

Lentilele de contact, clasificare

Clasificarea lentilelor de contact poate fi făcută în funcție de mai mai mulți parametri. Unele lentile sunt indicate în anumite afecțiuni oftalmologice,însă, pe piață se regăsesc și produse care sunt folosite în scop cosmetic, fără a avea vreun rol terapeutic, ci doar pentru schimbarea culorii ochilor sau a aspectului estetic al feței. În funcție de materialul din care sunt confecționate, accesoriile oftalmologice existente pe piață se pot clasifica în lentile moi și rigide.

O altă clasificare se face în funcție de perioada de timp recomandată de către medici sau producători pentru purtarea acestora. Astfel, există lentile de unică folosința, bilunare, lunare, dar și lentile anuale. Lentilele de contact anuale sunt acele lentile pe care o persoană le poate purta timp de 10-12 ore pe zi timp de un an și care se îndepărtează la finalul zilei. Aceste lentile de contact nu se pot utiliza pe durata somnului, în timpul nopții. Acest tip de dispozitive medicale sunt recomandate în cazul persoanelor cu dioptrii extreme, când medicul oftalmolog nu dispune de varianta de a prescrie alte categorii de lentile cu înlocuire frecventă.

Purtarea acestor lentile se face zi de zi, iar înlocuirea anuală se referă la faptul că aceste lentile trebuie să fie îngrijite conform specificațiilor inserate în prospect. Mai exact, lentilele trebuie să fie păstrate în soluția special destinată, în recipiente dedicate. De asemenea, este foarte importantă și respectarea regulilor de igienă în momentul aplicării lentilelor la începutul zilei, dar și în momentul îndepărtării lor. Înainte de aceste manevre, este obligatorie igienizarea și dezinfectarea mâinilor cu apă și săpun. În caz contrar, riscul apariției unor infecții crește semnificativ.

Un alt lucru important pe care trebuie să îl aibă în vedere purtătorii de lentile de contact constă în faptul că, indiferent de tipologia și de marca acestora, aceste dispozitive medicale trebuie să fie înlocuite imediat după depășirea termenului de valabilitate. Deci, evită să porți lentile de contact anuale după expirare.

În cazul purtătorilor care apelează pentru prima dată la o pereche de lentile de contact, aceștia trebuie să aibă în vedere că, pentru început, manevrarea acestora se poate dovedi un pic mai dificilă, însă se vor acomoda destul de rapid cu astfel de operatiuni. De asemenea, ei pot resimți o ușoară senzație de disconfort la început.

Lentilele de contact anuale, numai în urma unui consult medical de specialitate

Lentilele anuale se recomandă doar în urma efectuării unui consult oftalmologic de specialitate, pentru că, în acest caz, nu se poate vorbi despre lentile folosite în scop cosmetic, ci despre lentile utilizate de către acei purtători care se confruntă cu afecțiuni oculare severe.

  • Când alegem lentile de contact anuale?

    Lentilele de contact anuale sunt indicate utilizării lor timp de un an și sunt destinate purtătorilor care doresc să înlocuiască tradiționalii ochelari de vedere cu articolele medicale optice. O pereche de lentile de contact anuale are avantajul de a fi mai durabilă și mult mai rezistentă la depunerile proteice, ele trebuind înlocuite dupa un an de zile. De asemenea, sunt recomandate în special persoanelor care se confruntă cu astigmatism si care nu vor să mai poarte ochelari sau care își doresc să încerce și altceva în afara ochelarilor de vedere clasici. Se poartă zilnic timp de 10-12 ore, se îndepărtează înainte de culcare.

  • Se pot folosi lentilele lunare împreună cu ochelarii de vedere?

    Sigur. Utilizarea alternativă a celor două mijloace de corecție optică este indicată de medicii oftalmologi. Purtarea prelungită acestora nu înseamnă, neapărat, o renunțare definitivă la tradiționalii ochelari de vedere. În anumite zile sau atunci când practici unele activități sportive precum înotul, este nevoie să înlocuiești lentilele de contact și să te bazezi pe ochelarii de vedere recomandați de către medicul oftalmolog. Această înlocuire este adaptabilă chiar și în cazul formelor avansate ale afecțiunilor oculare. Pentru aceasta, există tipuri de lentile anuale RX, cu dioptrii mari.