Afecțiunile oftalmologice si lentilele de contact

afecțiunile oftalmologice si lentilele de contact

Un subiect de interes general asupra căruia intenționăm să ne concentrăm atenția este acela legat de afecțiunile oftalmologice și tipurile de lentile de contact care ajută la corectarea acestora.

Despre afecțiunile oftalmologice frecvent semnalate în rândul pacienților care comandă lentile de contact pe baza prescripțiilor medicale dorim să precizăm faptul că în rândul celor cu incidență ridicată: miopia, hipermetropia, astigmatismul și presbiopia.

Statisticile medicale recente releva faptul că incidența și riscul dezvoltării unor afecțiuni oculare crește în anotimpul călduros. Din cauza caniculei, a transpirației excesive, a poluării și a mediului înconjurător, crește probabilitatea de a contracta conjunctivite de natura infecțioasă sau alergică, dar și a blefaritelor. În timp ce conjunctivita se referă la inflamația țesutului conjunctiv de la suprafața ochiului ca urmare a pătrunderii unui microorganism sau a unei particule de praf, blefarita se referă la inflamația marginii libere a pleoapelor. Aceasta inflamație este însoțită, cel mai adesea, de iritarea sau înroșirea acesteia. Cauzele apariției sunt de natura stafilococică sau seboreeică.

 

Expunerea la soare crește numărul arsurilor ochilor

 

Vara este și sezonul apariției arsurilor corneei și a retinei, cunoscute în termeni medicali sub denumirea de fotokeratita și retinopatie solară. Pentru a evita stările de disconfort asociate, medicii ne atrag atenția să respectăm o serie de reguli esențiale, prin intermediul cărora să prevenim acțiunea agresivă a radiațiilor solare:

  • Alegerea corectă a ochelarilor de soare - care trebuie făcute din magazine specializate, evitând, pe cât posibil, produsele comercializate de către vânzătorii ambulanți. Perechea ideală de ochelari de soare trebuie să îndeplinească următoarele criterii de siguranță: să conțină marcajul CE (adică corespund normelor UE), categoria de filtru să fie cuprinsă între 0 și 4, iar ochelarii să fie capabili să blocheze 99-100% din radiațiile UV sau UV 400).
  • Să purtăm pălărie și îmbrăcăminte adecvată anotimpului..

În condițiile în care vara radiațiile sunt de trei ori mai puternice decât iarna, dacă nu apelați la protecție solară vă expuneți la leziuni degenerative sau chiar cataractă. De asemenea, leziunile de la nivelul corneei sau ale retinei pot favoriza, pe termen lung, instalarea progresivă a defectelor de vedere precum miopie, hipermetropie sau astigmatism.

 

Tehnologia și afecțiunile oculare

 

La declanșarea afecțiunilor oculare nu contribuie doar acțiunea agresiva a radiațiilor solare. Utilizarea excesivă a tehnologiei (statul prelungit în fața calculatorului, a telefonului sau a televizorului) diminuează, în timp, performanțele vizuale. De asemenea, neutilizarea corectă a luminii artificiale sau nepoziționarea adecvată a sursei de lumina pot produce perturbații în ceea ce privește formarea corectă a imaginilor pe retină.

O lumină mult prea slabă forțează ochiul să citească de la o distanță mai mică decât cea normală de 30 de cm.

 

Principalele afecțiuni oculare și corectarea acestora prin intermediul unei perechi de lentile de contact

 

miopia lentile de contactMiopia este frecvent întâlnită îndeosebi în grupul pacienților tineri. Face parte din categoria anomaliilor oculare care afectează performanțele vizuale și este resimțită de către pacient drept o vedere neclară, înțețoșată, la distanță. În schimb, obiectele situate la o distanță mai mică de 30 de cm de ochi sunt percepute corect. De regulă, viciul de refracție este descoperit fie în perioada copilăriei, fiind prezent încă de la naștere, fie se instalează și avansează în perioada pubertății și a adolescentei. Valoarea corecției optice se stabilizează, însă odată cu încheierea procesului de creștere.

În încercarea de a vedea cât mai bine la distanță, ochiul miop face eforturi deosebite pentru a se acomoda cu vederea la distanță și să focalizeze cât mai bine imaginile obiectelor. Din aceasta cauză apar durerile oculare și senzația de oboseală vizuală.

Deși boala nu se vindecă în sine, problemele privind vederea deficitară la distanță se pot corecta cu ajutorul unei perechi de dioptrii sferice, folosindu-se un set de lentile convergente, care să alungească axul luminii refractate astfel încât imaginea să se formeze direct pe retină. La îndemâna pacienților sunt însă și alternativele moderne. O pereche de lentile de contact moi, cu înlocuire zilnică, săptămânală sau lunară poate reprezenta un mijloc eficient de a scăpa rapid de probleme.

Magazinul nostru Optilen.ro comercializează lentile de contact sferice, destinate corectării miopiei, aparținând unor mărci recunoscute pe plan internațional, precum ACUVUE®, PureVision, Dailies, Biofinity, #bioview, SofLens și multe altele. Detalii, în paginile dedicate produselor!

hipermetropia lentile de contactHipermetropia se formează atunci când axul antero-posterior al globului ocular se alungește, iar imaginea se formează în spatele retinei. Ochiul hipermetrop prezintă așadar dificultăți de acomodarea la vizualizarea corectă a imaginilor situate la o distanță mai mică de 30 de cm. Ochii sunt în general mai mici iar axul antero-posterior mai scurt. În afară de factorii structurali, în declanșarea hipermetropiei intervine și factorul genetic. Copiii ai căror părinți sunt diagnosticați cu hipermetropie severă prezintă un risc mai mare de a dezvolta hipermetropie, încă de la primii ani de viață. Ca atare, se impune un control oftalmologic riguros după vârstă de 3 ani.

Din punct de vedere medical, miopia se corectează cu ajutorul lentilelor de contact sferice divergențe sau a unei perechi de ochelari cu lentile divergente (cu “+”). Sunt cunoscute 3 tipuri principale de hipermetropie:

  • Hipermetropie ușoară - necesită o corecție de până la 3 dioptrii,
  • Hipermetropie medie - se corectează cu lentile care variază între 4 și 6 dioptrii,
  • Hipermetropie severă - ce necesită o corecție mai mare de 6 dioptrii.

Magazinul Optilen comercializează o gamă variată de lentile de contact destinate să corecteze hipermetropia, de la formele sale cele mai ușoare până la cele mai severe. În general, lentilele de contact disponibile în stoc ajung până la +8,00 dioptrii. În cazul formelor progresive ale bolii, corecția se realizează apelând la un set de lentile de contact progresive. Pentru formele severe ale bolii, pacienții vor alege în mod obligatoriu, tipurile de lentile de contact din gama XR.

 

Realizare - echipa de optimetriști Optilen.ro:

 

Articolul a fost elaborat în baza publicațiilor de specialitate și reprezintă o parte integrală a acestui Blog cu referire la bolile oculare și lentile de contact. Ai probleme cu ochii? În cazul unor neclarități contactează echipa noastră de optimetriști sau consultă un medic de specialitate. Problemele prezentate în articol, în special în cazul problemelor de vedere, ar trebui consultate cu un specialist.

sursa de informații:

Imparte: