Ți s-a întâmplat să te doară vreodată ochii atunci când privești la distanță? Sau să ai senzația că nu mai identifici corect obiectele poziționate la o distanță mare în raza ta vizuală și că totul ți se pare a fi neclar? Uneori, fasciculele de lumină care pătrund a nivelul globului ocular nu sunt focalizate, într-o manieră optimă, pe retină. De regulă, în acest caz, globul ocular al acestor persoane este mai lung, iar razele de lumină paralele, care vin de la un obiect situat în depărtare, se focalizează în fața retinei. De aceea, imaginile situate la distanță mare apar ca fiind neclare, iar subiectul depune eforturi intense pentru a le identifica corect. De cele mai multe ori, odată cu efortul de a focaliza fasciculele de lumină, ochii obosesc, fiind solicitați la maxim.
Miopia - definiție, tipuri de miopie
Metode de corecție a miopiei
Odată apărută, miopia nu se poate vindeca spontan, în sensul că dioptriile scad de la sine!
Mai degrabă, acestea au tendința de a crește, în special la copii, căci organismul lor este în creștere. Prin urmare, corecția optică imediată este o nevoie stringentă pentru subiect!
Corecția miopiei și tipurile de lentile de contact
În cazul miopiei, corecția optică se realizează pe baza lentilelor sferice divergente, cu minus. Ochelarii de vedere sau lentilele de contact sunt cele mai frecvent folosite metode pentru corectarea miopiei. În general, pacientții miopi au ochii mai fragili, astfel încât, cel puțin la drioptrii mari, retina este mai subțire și există riscul rupturii în cazul în care se produce o creștere bruscă de presiune la nivelul globului ocular. De aceea, medicul oftalmolog va indica corecția optică cea mai mică pe care o poate suporta ochiul, raportată la măsurătorile efectuate cu dioptronul și la testarea acuității vizuale pe baza citirii literelor sau cifrelor la panou.
Mai mult, persoanele cu miopie sunt nevoite să efectueze controale perioadice frecvente, pentru a li se ajusta dioptriile. În paralelel, li se va evalua și starea retinei. După vârsta de 40 de ani, controalele oftalmologice se impun a fi efectuate anual. O a treia variantă de corectare a miopiei o reprezintă intervenția chirurgicală laser sau înlocuirea cristalinului cu unul artificial. În cazul operației laser, medicul va modifica refracția globală a ochiului. În felul acesta, se elimină nevoia purtarii ochelarilor sau a lentilelor de contact.
Corecția optică a miopiei prin lentile de contact
Ca alternativă non-chirurgicală, miopia se poate corecta cu ajutorul lentilelor de contact sferice. Astfel, subiecții au la îndemână o arie completă de lentile de contact sferice divergente, cu dioptrii valabile pentru toate tipurile de miopie. Lentilele de contact se recomandă îndeosebi persoanelor cu miopie, a căror diferență de dioptrii între cei doi ochi este mai mare de 2 D. Dar orice persoana, poate opta, la recomandarea medicului, pentru corecția prin lentile de contact, care prezintă avantajul de a extinde câmpul vizual și de elimina distorsiunile provocate de rama ochelarului.
Pentru formele severe de miopie (miopie forte), medicul oftalmolog va prescrie o categorie de lentile de contact extra, cum ar fi Proclear Sphere RX.
Lentile de contact pentru corectarea miopiei
Miopia se poate corecta cu lentile de contact de unică folosință, cu înlocuire bi-lunară, lunară și anuală.
Ca exemplu de lentile de contact de unică folosință se pot sugera următoarele mărci:
Ca lentile cu înlocuire bi-lunară, putem exemplifica:
Următoarele tipuri de lentile fac parte din categoria celor lunare:
Realizare - echipa de optimetriști Optilen.ro:
Articolul a fost elaborat în baza publicațiilor de specialitate și reprezintă o parte integrală a acestui Blog cu referire la bolile oculare și lentile de contact. Ai probleme cu ochii? În cazul unor neclarități contactează echipa noastră de optimetriști sau consultă un medic de specialitate. Problemele prezentate în articol, în special în cazul problemelor de vedere, ar trebui consultate cu un specialist.
sursa de informații: