Ghid de utilizare lentile de contact

ghid de utilizare lentile de contact

Pentru foarte mulți dintre pacienții tineri, lentilele de contact devin pe termen lung o alternativă viabilă și confortabilă la tradițională pereche de ochelari de vedere. În condițiile în care medicul recomandă, având în vedere natura afecțiunii oculare cu care se confrunta pacientul, purtarea permanentă a unor corecții optice, ochii pot avea de suferit. Zgârieturile, iritațiile, uscăciunea sunt printre cele mai frecvente simptome reclamate de câtre utilizatorii ochelarilor de vedere!

Noua generație de lentile de contact aduce cu sine un nivel mult mai ridicat de hidratare la nivelul ochilor, ceea ce însemna evitarea riscurilor de uscare prematură a ochilor. În al doilea rând, respectând regulile specificate de către producătorii de accesorii medicale în cuprinsul unui ghid de lentile de utilizare lentile de contact, pacienții sunt fericiți de riscul apariției infecțiilor sau alergiilor oculare.

 

Ghid de utilizare lentile de contact: aplicarea accesoriilor

 

Odată prescrisa corecția optică, este evident că utilizarea unei perechi de lentile de contact este imperios necesară, mai ales atunci când diferența dintre dioptriile celor doi ochi este foarte mare, ori afecțiunea de care pacientul suferă este atât de severă încât ochiul nu ar mai putea suporta dioptriile aplicate ochelarilor de vedere.

În vederea alegerii perechii de lentile de contact, sunt foarte importante cunoașterea și urmărire atentă a următorilor parametri:

  • dioptria indicată de către medic pentru fiecare ochi în parte - reprezintă de fapt puterea dioptrică a lentilelor care poate varia între -35 și +35 de dioptrii (Proclear Sphere RX);
  • tipul de lentile indicate (sferice sau cilindrice (torice);
  • axul - indică orientarea dioptriei cilindrice în lentile menită să compenseze astigmatismul. Cuprinde valori între 0 și 180 de grade măsurabile din 10 în 10 grade;
  • diametrul - este măsurabil în milimetri; de regulă acesta poate varia în funcție de tipologia lentilei de contact între 12 și 17 mm;
  • cilindrul - constituie de fapt gradul măsurabil al astigmatismului, cu valori între -2,25 și -0,75.

De reținut este și faptul că un ghid de utilizare lentile de contact cuprinde și recomandarea producătorilor de lentile de contact și a medicilor oftalmologi de a efectua o evaluare regulate a stării de sănătate a ochilor. Un consult oftalmologic anual care urmărește printre altele examinarea microscopică a ochiului, măsurarea tensiunii oculare, determinarea acuității vizuale cu ajutorul unui dioptron și alte examinări clinice și de laborator are ca scop analiza evoluției viciului de refracție și stabilirea corecta a dioptriilor lentilelor de contact.

Nu în ultimul rând, trebuie să avem în vedere și faptul că, potrivit protocoalelor medicale reglementate la nivel internațional, prescripția pentru ochelari diferă în proporție de 90% față de cea pentru lentile de contact. Așadar, în funcție de controlul oftalmologic, medicul specialist îl va ghida pe pacient către purtarea unei perechi de ochelari de vedere, sau din contra, îi va recomanda achiziționarea unui set nou de lentile de contact.

 

Ghid de utilizare lentile de contact: aplicarea și îndepărtarea accesoriilor

 

Conform normelor clasice prevăzute într-un ghid de utilizare lentile de contact, accesoriile medicale moderne, chiar dacă sunt create din materiale noi cu un nivel de hidratare de peste 50-60%, nu pot fi purtate non-stop. Aplicarea acestora se realizează la începutul zilei, urmând a fi îndepărtate de la ochi la finalul zilei, înainte de culcare.

În funcție de durata de valabilitate specificată de către producător, lentilele de contact pot fi clasificate în mai multe categorii:

  1. Lentile de contact de unică folosință – denumite generic și lentile cu înlocuire zilnică, acestea se arunca după ce au fost purtate pe durata unei zile, utilizarea lor a doua zi nefiind recomandată. Nerespectarea instrucțiunilor crește pericolul de a contracta diferite infecții virale ori bacteriene sau diverși agenți patogeni cu potențial alergic ridicat. Avantajul acestora consta în faptul că nu necesită eforturi suplimentare din partea pacientului pentru îngrijire, curățare și depozitare.
  2. Lentile cu înlocuire săptămânală – se vor purta pe toată durata întregii zile, urmând ca seara să se curețe cu soluții de îngrijire multifuncționale sau pe baza de peroxid. După curățare, lentilele se păstrează în soluție specială în recipiente dedicate, denumite medical, lensecase, pentru o perioadă de minim 6-8 ore, de regula pe durata nopții. Perioada de întrebuințare a lentilelor nu va depăși 7 zile, după care se vor înlocui cu o nouă pereche.
  3. Lentile de contact bi-lunare – pot fi întrebuințate timp de maxim 14 zile și necesită respectarea acelorași reguli de curățare și îngrijire ca în cazul lentilelor săptămânale, în vederea combaterii depunerilor proteice și a agenților patogeni.
  4. Lentile de contact lunare – e pot folosi pentru o perioada care să nu depășească 30 de zile.
  5. Lentile de contact trimestriale – create din materiale cu o mare putere de hidratare și permeabilitate a oxigenului, acest tip de lentile de contact pot constitui o soluție la îndemână pentru cei care vor să facă trecerea de la ochelarii la vedere la lentilele de contact. Perioada de valabilitate recomandată este de maxim 90 de zile.
  6. Lentile de contact anuale – sunt recomandate în general după un control medical foarte riguros, iar timpul de purtare zilnica ajunge și la 10-12 ore. Pot fi folosite fără riscuri pentru o perioada de un an. Din gama de lentile de contact anuale, magazinul nostru Optilen.ro comercializează gama de lentile Proclear Sphere RX, special creată pentru pacienții diagnosticați cu forme severe de miopie sau astigmatism dar și Proclear Tailor Made, un sortiment de lentile unic revoluționar, cu parametrii optici individualizați în funcție de cerințele și necesitățile fiecărui pacient.

Pentru o aplicare corecta a lentilelor conform instrucțiunilor ghidului de utilizare lentile de contact, pacienții vor respecta următorii pași:

  • se vor spăla foarte bine pe mâini înainte de manevrarea lentilelor și se vor usca bine pe mâini cu prosopul, având însă grijă să nu rămână scame care pot pătrunde în ochi și provoca infecții;
  • vor clăti înainte fiecare lentila în soluție specială;
  • lentila se va pune pe vârful degetului arătător, cu marginile în sus, asigurându-te în permanență ca poziționarea acesteia este corectă;
  • înainte de aplicare, privirea va fi îndreptată fix înainte, iar în paralel se va trage ușor marginea pleoapei inferioare cu degetul mare de la aceeași mână;
  • pleoapa superioară se trage ușor în sus cu degetul arătător de la mâna opusă, având grijă ca privirea să fie mereu orientată în sus;
  • lentila se va aplica în jos, pe zona albă a ochiului;
  • se retrage degetul și se dă drumul pe rând pleoapelor;
  • se privește în jos și se închid ochii pentru câteva secunde, pentru ca lentila să se centreze și să se așeze singură.

Procedeeul se repetă, întocmai și în cazul celeilalte lentile.

 

Ghid de utilizare lentile de contact: îndepărtarea lentilelor

 

Ceva mai anevoioasa poate fi uneori, procedură de îndepărtare a lentilelor de contact, din cauza în principal, a uscăciunii și a condițiilor care pot favoriza uscăciunea ochilor. De aceea, se recomandă ca măsura de siguranță, respectarea cu strictețe a următorilor pași, conform ghidului de utilizare a lentilelor de contact:

  • asigurarea lubrifierii corespunzătoare a ochilor, la nevoie se pot întrebuința picături de ochi pe post de lacrimi artificiale;
  • privirea va fi îndreptată în sus, se trage ușor marginea pleoapei inferioare cu degetul mare de la mâna dreapta;
  • degetul arătător de la aceeași mână se va poziționa pe marginea inferioară a lentilei și se trage lentila pe zona albă a ochiului;
  • lentila se apucă ușor între degetul mare și cel arătător și se îndepărtează astfel de la ochi;
  • dacă marginile lentilei se lipesc de mână, se ia o picătură de soluție, se freacă ușor lentila așezată pe palma până ce marginile acesteia se desfac.

Rețineți că procedeul este similar și în cazul celeilalte lentile! Nu uitați să parcurgeți, zilnic, pașii de îngrijire, curățare și păstrare în condiții de maxima siguranța a lentilelor, pentru a nu dăuna proprietăților acestora!

 

Realizare - echipa de optimetriști Optilen.ro:

 

Articolul a fost elaborat în baza publicațiilor de specialitate și reprezintă o parte integrală a acestui Blog cu referire la bolile oculare și lentile de contact. Ai probleme cu ochii? În cazul unor neclarități contactează echipa noastră de optimetriști sau consultă un medic de specialitate. Problemele prezentate în articol, în special în cazul problemelor de vedere, ar trebui consultate cu un specialist.

sursa de informații:

Imparte: