Disconfortul asociat purtării lentilelor de contact

disconfortul lentilelor de contact

Majoritatea persoanelor cu vicii de refracție sunt purtătoare de ochelari de vedere, însă, cel puțin odată s-au întrebat cum ar fi viața fără ei. Pentru a afla care sunt temerile în ceea ce privește trecerea de la ochelari de vedere la lentile de contact, experții medicali au inițiat un studiu de piață în cadrul căruia peste 300 de persoane ne-au vorbit despre fricile lor. În urma acestui studiu, am aflat că principala teamă atunci când vine vorba de purtarea lentilelor de contact, este aceea de a nu apărea infecții sau iritații la nivelul ochilor.

Achiziționarea unei perechi de lentile de contact cu dioptrii se face numai în urma unui control oftalmologic/optometric, specialistul putând spune cu exactitate tipul de lentile potrivit nevoilor tale. Dacă acestea sunt îngrijite corespunzător, nu vei întampina nicio problemă pe parcursul utilizării lor. Lentilele de contact nu trebuie purtate peste perioada lor de valabilitate, iar acțiunile de bază pentru îngrijirea acestora sunt: curățarea, clătirea și dezinfectarea după fiecare utilizare. Un alt motiv pentru care purtatorii de ochelari de vedere evită folosirea lentilelor de contact, este teama că nu se vor descurca în procesul de aplicare și îndepartare a lentilelor de contact de pe ochi.

 

Factorii care favorizează producerea unei stari de disconfort la purtarea lentilelor de contact

 

Simți disconfort atunci când porți lentile de contact? Dacă da, nu ești singurul. O mulțime de oameni care poartă lentile de contact experimentează disconfort la purtarea lentilelor de contact, la un moment dat. Episoadele de disconfort nu înseamnă, totuși, că nu mai poți purta lentile de contact. Este posibil ca o simplă schimbare a lentilelor, a produselor de îngrijire sau a obiceiurilor zilnice să facă lentilele de contact mult mai confortabile. Pentru a determina cu exactitate cauzele specifice ale disconfortului cauzat de lentilele de contact si caile de tratament adecvate, trebuie sa consulti un medic oftalmolog sau un optometrist. Daca simți disconfort la nivelul ochilor, sau nu mai vezi bine, ai nevoie de o verificare la un specialist în îngrijirea ochilor. Uneori, o iritare minoră cauzată de lentilele de contact, dacă este lăsată netratată, se poate dezvolta într-o problema mai gravă.

Factorii care pot conduce la apariția unei stări de disconfort în timpul purtării lentilelor de contact sunt:

  • senzația de arsură sau de usturime ce poate apărea în momentul aplicării lentilelor de contact;
  • senzația de corp străin care poate apărea în momentul purtării lentilei de contact;
  • starea de uscăciune oculară aparută pe fondul consumului de cafea, alcool sau ca urmare a fumatului excesiv;
  • senzația de nisip sau de praf în ochi care apare pe durata utilizării lentilelor de contact;
  • reacțiile alergice care pot surveni pe fondul purtării lentilelor de contact;
  • neurmarea cu riguroazitate a instrucțiunilor de îngrijire a lentilelor de contact specificate de către medici sau de către producătorii acestora;
  • petreci foarte mult timp în medii uscate sau cu mult praf;
  • petreci foarte mult timp în fața calculatorului.
 

Gestionarea problemelor cauzate de disconfort

 

Purtarea lentilelor de contact vine cu câteva riscuri la care trebuie să fii atent pentru a le putea evita. Lentilele de contact în sine sunt sănătoase și pot fi purtate aproape de oricine, însă există câteva cazuri în care purtarea necorespunzătoare lentilelor de contact ne-ar putea pune sănătatea ochilor în pericol. În astfel de cazuri este foarte important să rămânem calmi și să acționăm instant asupra cauzei, astfel încât să evităm pe cât posibil pericolul. Iată care sunt acestea, în cele ce urmează!

În caz ca lentila sau o parte a acesteia rămâne blocată sub pleoapa superioară, poți gestiona această situație de disconfort prin mai multe metode. Una dintre acestea presupune parcurgerea următorilor pași, scăpând, astfel, de senzația de corp străin din ochi: Înclină capul pe spate și încearcă să pipăi ușor pleoapa superioară cu mișcări repetitive către colțul exterior al ochiului. Această mișcare ar putea împinge lentila spre partea vizibilă a ochiului. Încearcă să o scoți printr-o baie cu soluție salină. Stropește ochiul cu soluție până ce lentila reușește să se desprindă și poți să o scoți. Dacă nu merge niciuna dintre soluții, iar disconfortul este mult prea mare, sună la urgențe.

O a doua situație în care poate apărea o stare de disconfort este atunci când survine o hemoragie la nivelul corneei. În acest caz, tot ce poți să faci este să aștepți câteva zile să treacă. Dacă vederea este bună și nu există disconfort fizic, atunci nu ai de ce să îți faci griji. Pentru liniștea ta personală, poți face un control de rutină pentru a te asigura că nu e nimic grav. Dacă experimentați durere puternică în jurul ochiului, asemănătoare cu durerea de măsea, este posibil să suferiți de o infecție mai serioasă decât conjunctivita. Dacă simptomele sunt însoțite de roșeață, umflare, sensibilitate la lumină și lăcrimare abundentă, ar putea fi vorba chiar de o infecție corneană.

În această situație, lentilele trebuie imediat îndepărtate, ai grijă să nu mergi la culcare cu ochii înroșiți și să mergi la urgență dacă această stare de disconfort persistă. Dacă în dieta zilnică incluzi multă cofeina sau alcool, sau nu bei suficientă apă, ochii tăi pot deveni prea uscați pentru a purta articole medicale optice. Schimbarea dietei, suplimentele nutritive, sau picăturile speciale pentru ochi, pot îmbunătăți calitatea lacrimilor. Dacă fumezi, te vei confrunta cu un risc crescut de sindrom de ochi uscat, precum și alte probleme cum ar fi degenerescența maculară.

 

De reținut!

 

Disconfortul lentilelor de contact apare numai în timpul uzurii lentilelor și poate proveni fie din cauze specifice lentilelor de contact, fie din mediul înconjurător. Cauzele specifice ale lentilelor de disconfort ale lentilelor de contact includ umectabilitatea materialului lentilei, designul obiectivului, potrivirea lentilelor, modalitatea de purtare (uzură zilnică vs. uzură extinsă) și soluții de îngrijire a lentilelor. Cauzele de mediu includ factorii pacienților (vârsta, utilizarea medicamentelor), stabilitatea filmului lacrimal și umiditatea ambientală. O caracteristică cheie a disconfortului lentilelor de contact este că senzațiile nedorite sau disconfortul dispar atunci când scoateți lentilele. Pe de altă parte, „uscăciunea legată de lentilele de contact” și „ochiul uscat al lentilelor de contact” se referă la conștientizarea lentilelor sau la disconfortul ocular experimentat de purtătorii de lentile de contact cu ochi uscat preexistent la care poate sau nu să poată fi uzată.

 

Realizare - echipa de optimetriști Optilen.ro:

 

Articolul a fost elaborat în baza publicațiilor de specialitate și reprezintă o parte integrală a acestui Blog cu referire la bolile oculare și lentile de contact. Ai probleme cu ochii? În cazul unor neclarități contactează echipa noastră de optimetriști sau consultă un medic de specialitate. Problemele prezentate în articol, în special în cazul problemelor de vedere, ar trebui consultate cu un specialist.

sursa de informații:

Imparte: