Când dormi bine, te trezești odihnit și bine-dispus, pregătit pentru activitățile de zi cu zi. Somnul influențează modul în care arătăm, ne simțim și rezolvăm sarcinile zilnice, având un impact major asupra calității vieții. Deși multe persoane încă mai cred că somnul reflectă o lipsa totălă de activitate, de fapt creierul și organismul nostru “lucrează” intens în timp ce dormim. Același lucru se petrece și cazul ochilor. Prin somn, organismul se reface după activitatea din ziua anterioară și se pregătește pentru ziua ce va urma. Concret, în timp ce dormim, organismul rezolvă numeroase sarcini, astfel încât să ne trezim încarcați de energie. Același lucru fac și ochii tăi.
În ceea ce privește comportamentul ochilor tăi în timpul somnului, studiile recente au dovedit că aceștia continuă să activeze chiar și atunci când tu te odihnești. Comportamentul ochilor în timpul somnului este unul surprinzător pentru mulți necunoscători. De aceea, dorim să vă prezentăm, în cele ce urmează, mai multe informații interesante legate de comportamentul ochilor în timpul somnului.
Despre somn, trebuie să știm știm că studiile ne arată că petreci, în medie, 2920 de ore pe an dormind, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din viața ta. Se pare că în timpul somnului nu faci absolut nimic din punct de vedere fizic, însă trebuie să cunoști că ochii tăi și creierul funcționează la parametri maximi.
Ce fac ochii tăi în timp ce dormi?
Mișcarea rapidă a ochilor sau somnul REM este o perioadă a somnului în care mușchii corpului sunt paralizați, însă ochii continuă să se miște în timpul acestui tip de somn. Somnul REM, denumit științific și Rapid Eye Movement (Mișcarea Rapidă a Ochilor), este timpul în care visezi activ. Și nu doar puțin, aceste mișcări ale ochilor, cunoscute și sub numele de sacade, sunt cele mai rapide mișcări produse de către corpul uman. Mișcările acestea ating o viteză unghiulară uimitoare de 900 de grade pe secundă. Unele studii arată că ochii tăi urmăresc imagini în visele pe care le experimentezi în timpul somnului.
Cum afectează privirea de somn sănătatea ochilor?
Dacă nu dormi suficient, trebuie să știi că ești, totuși, într-o companie bună. CDC a realizat un studiu care a scos în evidență un fapt uimitor, și anume că peste 40 de milioane de lucrători americani dorm nu mai puțin de șase ore în fiecare noapte. Deși majoritatea oamenilor cunosc faptul că privarea de somn poate afecta timpul de reacție și concentrarea, nu este la fel de cunoscut că vederea este, de asemenea, afectată. Ochii se refac atunci când dormi. De aceea, ai nevoie de un minim de cinci ore de somn în fiecare noapte pentru a ajuta la refacerea ochilor. În caz contrar, pot apărea reacții adverse neplăcute, cum ar fi spasmele oculare, denumite medical și miochimie, vasele de sânge apărute, umflarea nervului optic, Papiledem și apariția sindromului ochiului uscat.
Ce să faci pentru a preveni aceste stări neplăcute?
Prevenirea acestor stări neplăcute care pot afecta sănătatea ochilor, dar și menținerea unei stări generale de sănătate excelentă se pot face printr-un lucru extrem de ușor de urmat și de respectat: să te asiguri că respecți, cu sfințenie, orarul de somn. Ca adult, ai nevoie de aproximativ 7-9 ore de somn complete, pentru a te simți în formă a doua zi, în timp ce copiii au nevoie de 10-11 ore de somn. Aceste referințe de somn se prelungesc în cazul copiilor mici și al sugarilor. Aceștia au nevoie de chiar mai multe ore de somn pentru menținerea sănătății ochilor și a unei stări generale de sănătate foarte bună.
Dacă ai probleme cu somnul sau ochii tăi se simt obosiți din cauza faptului că nu reușești să respecți orele de somn, poți lua legătura cu un specialist oftalmolog sau cu un expert care să te ajute să elimini această problemă sau să rezolvi manifestările neplăcute ale ochilor care derivă din lipsa unui somn nesănătos sau ineficient. Așadar, ținem să subliniem faptul că un somn sănătos contribuie, inseparabil, la menținerea unei activități în parametri optimi a ochilor tăi. Deci, nu neglija orele de somn ca să te simți întotdeauna într-o formă excelentă și să previi apariția unor afecțiuni oculare frecvente, precum miopia sau astigmatismul.
Selectăm lentile pentru utilizare continuă
Realizare - echipa de optimetriști Kodano.pl:
Articolul a fost elaborat în baza publicațiilor de specialitate și reprezintă o parte integrală a acestui Blog cu referire la bolile oculare și lentile de contact. Problemele prezentate în articol, în special în cazul problemelor de vedere, ar trebui consultate cu un specialist.
sursa de informații: