Cum să îndepartezi lentilele de contact blocate în interiorul ochiului?

lentilele blocate în ochiului

O lentilă de contact blocată în interiorul ochiului este un mic incident, de regulă fără urmări semnificative, care poate afecta, mai devreme sau mai târziu, orice purtător al lentilelor de contact. Acest incident nu trebuie luat neapărat ca pe un lucru catastrofal, care sa afecteze sănătatea ochilor sau a funcției vizuale. Însă, îndepărtarea acestora trebuie să se realizeze într-un timp cât mai scurt, astfel încât să previi din pripă efectuala infectare sau iritare a ochilor.

Îndepărtarea lentilelor de contact blocate se poate realiza extrem de ușor, dacă urmezi câteva sfaturi indicate de către specialiști. Înainte de toate, însă, nu este niciun fel de motiv să te panichezi, întrucât lentilele de contact nu se pot pierde niciodată în interiorul ochilor, contrar credinței populare care circulă pe toate căile de comunicație. Iată care sunt principalele reguli pe care trebuie să le respecți atunci când te pregătești să scoți lentilele intrate în interiorul ochiului.

 

Respectă regulile de igienă!

 

Înainte de a te apuca să îndepărtezi lentilele de contact, trebuie să știi că, pentru binele tău și pentru securitatea sănătății ochilor tăi, este extrem de indicat să respecți câteva reguli de igienă strictă. Am putea începe, firește, cu spălatul mâinilor. Așadar, dezinfectează foarte bine mâinile cu apă și săpun, timp de 20-30 de secunde, după care usucă bine mâinile cu un prosop de bumbac care nu lasă scame!

Dacă nu ai acces la apă și săpun, poți utiliza un produs igienizant pe bază de alcool. Asigură-te că produsul folosit conține cel puțin 60% alcool. Când îl folosești, aplică suficientă soluție, astfel încât mâinile să se ude complet. Apoi freacă cu putere mâinile împreună până când acestea se usucă foarte bine. Abia după ce mâinile sunt suficient de curate, îți poți îndrepta atenția către procedura safe de îndepărtare a lentilelor de contact.

 

Cum îndepărtăm o lentilă de contact moale?

 

Atunci când ai de face cu un set de lentile de contact moi, este indicat să respecți următorii pași pentru îndepărtarea în condiții de maximă siguranță a acestora. Dacă contactul blocat în ochi este centrat în mod corespunzător pe corneea ta, lentila s-a uscat probabil. Acest lucru se întâmplă uneori dacă adormi în timp ce purți lentilele de contact.

În acest caz, clătește contactul blocat și ochiul timp de câteva secunde cu un flux constant de soluție salină sterilă, soluție pentru lentile de contact multifuncționale sau picături de reumplere a lentilelor de contact. Apoi închide ochiul și masează ușor capacul superior până când simți cum obiectivul se mișcă.

Dacă obiectivul rămâne blocat, repetă acest pas de clătire de mai multe ori, clipind frecvent după fiecare clătire pentru a ajuta obiectivul să se miște. Poate dura câteva clădiri și până la 10 minute pentru ca obiectivul să se rehidrateze, astfel încât să fie mobil. După ce obiectivul se mișcă liber, îndepărtează așa cum ai face în mod normal.

Dacă ochiul se simte uscat sau iritat după îndepărtarea lentilelor de contact, unge-l ochiul cu soluție salină sterilă sau lacrimi artificiale. Dacă ochiul vă rămâne iritat, consultă imediat un medic de ochi. Acesta poate fi semnul unei abraziune corneeana care ar putea avea nevoie de îngrijiri medicale.

 

Ce faci în situația în care lentila este situată în centrul ochiului?

 

În situația nefericită în care lentila este blocată în centrul ochiului, mișcă-ți ochiul în direcția opusă unde credeți că poate fi lentilă. De exemplu, dacă credeți că obiectivul este blocat sub pleoapă superioară, privește în jos. Masează-ți ușor pleoapa și clipeste frecvent pentru a muta lentila în centrul ochiului, astfel încât să-l poți îndepărta.

Dacă este necesar, clateste ochiul cu soluție salină sterilă, soluție polivalentă sau picături de reumplere pentru a slăbi lentilă. Dacă o lentilă de contact moale din centru rămâne blocat în spatele pleoapei, încercați să puneți o nouă lentilă de contact pe ochi și să clipești normal. Acest lucru poate ajuta la „extragerea” lentilelor lipite de centrul ochiului de unde poate fi îndepărtat cu ușurință.

Ce faci atunci când nu poți îndepărta lentilele de contact blocate? Este posibil ca, într-o măsură mică, ce-i drept, niciuna dintre aceste tehnici enunțate anterior să nu dea roade. În această situație, este clar că trebuie să apelezi imediat la un medic sau la un membru al personalului său (asistent, optician, optometrist) pentru a înlătura lentila cât mai curând posibil.

 

Ce să faci în cazul ochilor iritați?

 

Într-o măsură mai mică, ce-i drept, există posibilitatea de a te trezi cu ochii uscați sau iritați după înlăturarea lentilei blocate. Dacă acesta este cazul, poți utiliza soluție salină sterilă sau lacrimi artificiale pentru a unge ochiul. Ochii tăi s-ar putea să se simtă încă puțin ciudat, dar acest lucru este normal. Dacă acest lucru nu ajută sau dacă simți dureri în ochi sau dacă observați o schimbare a vederii, sună imediat un medic și descrie-i ce s-a întâmplat.

Este important, indiferent de situația apărută, să nu intrați în panică. Lentilele de contact blocate sunt foarte frecvente, iar traumatismele oculare prin lentile de contact blocate sunt extrem de rare. Este foarte puțin probabil ca o lentilă de contact blocată să facă pagube grave. Ia-ți timpul și fii metodic și vei avea obiectivul acela afară.

 

Cum să indepartezi lentilele de contact dure?

 

Pentru îndepărtarea lentilelor de contact dure, este important să respecți, în mare, aceeași pași ca în cazul lentilelor de contact moi. Important este, din nou, să nu te panichezi. Spală-ți mâinile. Curățați bine mâinile cu apă și săpun. Nu vă uscați degetele cu care vă atingeți ochiul, astfel încât să nu aveți niște smocuri de praf în ochi. Întotdeauna trebuie să aveți mâini curate atunci când inserați sau scoateți lentilele.

Găsește unde este obiectivul. În multe cazuri, lentilele de contact greu se blochează deoarece s-au mutat de la locul lor drept pe cornee. Dacă te afli în situația de față, trebuie să vezi mai întâi unde este obiectivul înainte de al putea elimina. Închide ochii și relaxează-te pleoapele. Trebuie să poți simți unde este lentila. Dacă nu îl simți sub pleoape, atinge ușor pleoapa cu degetele și vezi unde îl simți. Dacă lentila s-a deplasat în colțul ochiului, îl poți vedea așezând pur și simplu în oglindă. Uită-te în direcția opusă a lentilei.

De exemplu, dacă simți că lentila este în colțul din dreapta al ochiului, privește spre stânga. Sau dacă simțiți că obiectivul este blocat sub ochi, privește în față. Obiectivul poate deveni vizibil. Dacă nu poți simți sau nu poți urmări obiectivul, este posibil ca acesta să fi căzut din ochi.

 

Realizare - echipa de optimetriști Optilen.ro:

 

Articolul a fost elaborat în baza publicațiilor de specialitate și reprezintă o parte integrală a acestui Blog cu referire la bolile oculare și lentile de contact. Ai probleme cu ochii? În cazul unor neclarități contactează echipa noastră de optimetriști sau consultă un medic de specialitate. Problemele prezentate în articol, în special în cazul problemelor de vedere, ar trebui consultate cu un specialist.

sursa de informații:

Imparte: