Îndepărtarea corectă a lentilelor de contact

Îndepărtarea lentilelor

La fel ca în cazul aplicării lentilelor de contact, îndepărtarea lentilelor de contact la finalul unei zile este percepută, îndeosebi de către purtătorii novice ai lentilelor de contact drept o procedură plină de tensiune interioară, în special din cauza existenței riscului maxim de rănire sau infectare a ochilor. Mai mult, mulți utilizatori novice, aflați la prima lor pereche de lentile de contact, au falsa percepție că lentilele de contact s-ar îndrepta către fundul ochiului și că ar fi foarte greu de scos. Nimic mai fals! Lentilele de contact au întotdeauna tendința de a se centra pe mijlocul suprafeței ochiului și de a ieși cu maximă ușurință, mai ales atunci când ești pe deplin familiarizat cu procedura îndepărtării acestora la finalul unei zile și cu respectarea regulilor privind îndepărtarea corectă.

 

Îndepărtarea lentilelor de contact - reguli de respectat

 

Și la îndepărtarea lentilelor trebuie să urmezi procedurile de igienă ca în cazul aplicării lentilelor de contact. Femeile care se machiază vor îndepărta lentilele de contact înainte de demachiere, pentru a evita depunerea de produse cosmetice pe suprafața acestora. Unghiile nu se vor folosi niciodată pentru îndepărtarea lentilelor de contact, pentru a prinde lentilele. Acestea se vor prinde, de fiecare dată, cu ajutorul buricului degetelor. Pentru a se evita inversarea lentilelor, se recomandă ca îndepărtarea lentilelor de contact să se realizeze începând cu ochiul drept.

 

Recomandările specialiștilor

 

Pentru a îndeparta lentilele de contact moi, impinge în jos pleoapa inferioara, privește într-o direcție laterala și mută ușor lentila către albul ochiului. Folosind degetul mare și indexul, ciupește cu delicatețe lentila și ridic-o de pe suprafața ochiului! Lentilele rigide gaz-permeabile pot fi îndepartate prin deschiderea larga a ochiului și tragerea pielii din colt, către ureche. Palma se deschide și se clipește, astfel încât lentila ar trebui să sară singură de pe iris.

Pentru a scoate lentilele de contact moi, priveşte în sus şi lateral în timp ce deschizi pleoapa de jos. Cu un deget, adu cu grijă lentila pe partea albă a ochiului, de acolo poţi ciupi cu grijă lentila şi să o scoţi. Sau poţi să priveşti înainte şi prin ciupire să scoţi lentila de contact direct. Până ce te vei specializa în manevrarealentilelor de contact, îşi reomandăm să îţi menşii unghile scurte, pentru a evita eventualele accidente sau ruperea lentilei de contact. Este posibil să fi auzit un mit conform căruia “îţi poţi pierde lentila de contact în spatele ochiului”, acest lucru fiind ractic imposibil, datorita unei membrane care uneste ochiul de pleoapă.

 

De retinut!

 

Lentilele de contact se vor îndepărta imediat ce se constată că acestea prezintă urme vizibile de murdărie, senzație de corp străin ori vreo geană, dacă lentila este deteriorată, ori dacă disconfortul sau problema de iritație sau infecție persist pentru o perioadă mai lungă de timp. Dacă o lentilă rămâne lipită pe ochi și nu se poate îndepărta, se vor aplica câteva picături de soluție lubrifiantă salină sau soluție de îngrijire lentile de contact. Se va aștepta până în momentul în care lentila va începe să se miște singură, înainte de a încerca să o scoți. Dacă lentila rămâne în continuare lipită, apelează de îndată la ajutorul medicului oftalmolog!

Ca măsuri de precauție, acoperirea completă a lentilelor în soluția de păstrare recomandată reduce riscul deshidratării acesteia. Produsele de îngrijire și păstrarea nu se vor utiliza, în niciun caz, după expirarea perioadei de valabilitate. Lentilele de contact se vor feri de acțiunea vaporilor iritanți sau dăunători, cum ar fi fumul de țigară, fixativul sau praful. Indiferent de natura lentilelor de contact care se folosesc, vizita regulată la medicul oftalmolog are menirea de a asigura și garanta păstrarea sănătății ochilor tăi. Lentilele de contact nu se vor purta, sub nicio formă, mai mult de ore/zi, cu excepția lentilelor pentru zi și pentru noapte.

 

Realizare - echipa de optimetriști Optilen.ro:

 

Articolul a fost elaborat în baza publicațiilor de specialitate și reprezintă o parte integrală a acestui Blog cu referire la bolile oculare și lentile de contact. Ai probleme cu ochii? În cazul unor neclarități contactează echipa noastră de optimetriști sau consultă un medic de specialitate. Problemele prezentate în articol, în special în cazul problemelor de vedere, ar trebui consultate cu un specialist.

sursa de informații:

Imparte: