Pot lentilele de contact să rămână în interiorul ochilor?

lentilele de contact să rămână în ochilor

De obicei, atunci când cineva adresează întrebarea ”Lentilele mele de contact pot rămâne în interiorul ochilor?”, pacientul respectiv face referire, de fapt, dacă este posibil ca o lentilă de contact să fie dislocată din fața ochiului și să se piardă sau să fie prinsă în spatele ochiului. Iată, însă, o veste grozavă pentru toți amatorii lentilelor de contact: acest lucru este aproape imposibil! Suprafața interioară a pleoapelor are o căptușeală subțire și umedă numită conjunctivă. În partea din spate a pleoapelor, conjunctiva se pliază înapoi și devine acoperirea exterioară a părții albe a globului ocular. Natura continuă a conjunctivei de la nivelul pleoapelor la globul ocular face imposibil ca orice lentilă să ajungă în spatele ochiului și să rămână prinsă acolo.

 

Ce să faci dacă simți că o lentilă de contact s-a pierdut, totuși, în interiorul ochiului tău?

 

Uneori, frecarea excesivă a ochilor poate provoca lipirea pe jumatate a corpului de lentilă și se poate dezlipi de cornee. Dispozitivul pliat s-ar putea bloca sub pleoapa superioară, astfel încât să pară ca ar fi dispărut. De obicei, dacă acest lucru se petrece, vei resimți senzația că ceva este în ochi. Medicii oftalmologi asimilează această senzație cu senzația prezenței ”unui corp străin”. În acest caz, lentila poate fi ușor indentificată prin aplicarea câtorva picături de redurecționare a ochilor, masând apoi ușor, cu ochiul închis. În cele mai multe cazuri, lentila pliată se va muta într-o poziție de pe ochiul tău, de unde o vei putea vedea și elimina [1].

Dacă lentila rămăne, totuși, pliată pe jumătate, înmuiați lentila în soluția specială de ingrijire timp de câteva secunde, apoi frecați ușor lentila pentru a o readuce la forma inițială. Dacă și în acest caz lentila întărzie să se facă văzută, recomandarea ar fi să încerci să răsucești ușor pleoapa superioară înspre interior. Cel mai bun mod pentru a face acest lucru este să plasezi un dispozitiv de tip Q în plan orizontal peste exteriorul capacului. Apoi, în timp ce privești în jos, trage ușor de gene și de capac în jos și apoi rasucește rapid capacul pliindu-l peste dispozitivul de tip Q. Continuă să privești în jos și înclină capul spre înapoi. Cu celalalt ochi deschis, ar trebui să poți identifica lentila cu pricina. Lentila se poate muta ușor cu pleoapa răsucită până când se deplasează pe ochi, astfel încât să reușești să o îndepărtezi. Dacă nu reușești nici acum să îndepărtezi lentilele de pe suprafața ochiului, cere cuiva să te ajute sau apelează la medicul tău oftalmolog pentru asistență. În concluzie, indiferent de ceea ce s-ar întâmpla, în niciun caz nu este un motiv de panică, deoarece este aproape imposibil, după cum am subliniat anterior, ca lentilele de contact să stea prins în spatele ochiului sau să se piardă complet în fundul ochiului [2].

 

Mituri și adevăruri legate de râmănerea pe fundul ochiului a lentilelor de contact

 

Realitatea și experiența medicală de specialitate ne sugerează că lentilele de contact pot fi scoase foarte ușor de pe suprafața ochilor. Acest lucru se petrece, de obicei, din cauza unui tip de contact fizic cu ochiul. Ocazional, lentilele de contact rupte lasă o mică bucată în ochi, ceea ce se întâmplă extrem de rar. Nu este adevărat că lentilele de contact se pot bloca permanent în spatele ochiului. Lentilele de contact se pot bloca, în cel mai rău caz, sub pleoapă, dar în niciun caz, nu pot ajunge în spatele ochiului, deoarece pleoapele se conectează cu ochiul în sine, formând o barieră care împiedică obiectele să îți stea în spatele ochiului.

Lentilele de contact pot rămâne în interiorul ochiului pentru o perioadă mai lungă de timp. Deși acest lucru se petrece foarte rar, ce-i drept, unele persoane pot primi un fragment un fragment de lentilă sub pleoapă fără să își dea seama. De obicei, lentilele pot fi îndepărtate de sub pleoape, prin clătirea ochilor cu soluție și prin masarea pleoapelor până când lentila este îmdepărtată [3]. Lentilele blocate sub pleoapă nu pot provoca, contra mitului care s-a dezvoltat de-a lungul timpului, probleme grave de sănătate. Ce-i drept, poate apărea o starea ușoară de iritație sau senzația de corp străin în ochi. Eventualele probleme cu îndepărtarea lentilelor de contact blocate se vor raporta medicului oftalmolog în cel mai scurt timp. Specialistul oftalmolog va fi singurul în măsura să îți ofere asistența potrivită [1].

 

Realizare - echipa de optimetriști Optilen.ro:

 

Articolul a fost elaborat în baza publicațiilor de specialitate și reprezintă o parte integrală a acestui Blog cu referire la bolile oculare și lentile de contact. Ai probleme cu ochii? În cazul unor neclarități contactează echipa noastră de optimetriști sau consultă un medic de specialitate. Problemele prezentate în articol, în special în cazul problemelor de vedere, ar trebui consultate cu un specialist.

sursa de informații:

Imparte: