10 lucruri purtătorii de lentile ar trebui să știe

10 lucruri pe care purtătorii de lentile de contact

Purtarea lentilelor de contact s-a dovedit de-a lungul timpului o manieră practică pentru corectarea afecțiunilor oculare recurente. Cu toate acestea, purtătorii articolelor medicale oftalmologice nu sunt scutiți de riscuri, cum ar fi iritația, umflatura ochilor și uscaciune oculară. De aceea, atunci când intenționezi să porți o pereche de lentile de contact, este bine să consulți și să ceri sfatul unui medic oftalmolog, care își va da avizul și își va indica o reteță referitoare la dioptriile prescrise.

Lentilele de contact sunt dispozitive medicale eliberate pe bază de prescripție medicală specializată și trebuie luate în serios, deoarece purtarea acestora poate avea și consecințe nefaste. Articolele medicale oftalmologice sunt considerate sigure de către specialiști, iar riscul de complicații grave relativ, dar este extrem de important că purtătorii acestora să aibă parte de o evaluare regulată din partea medicului oftalmolog, pentru a determina stare de sănătate a ochilor tăi.

Iată câteva lucruri de știut dacă sunteți purtător de lentile de contact sau dacă te gândești să renunți la ochelari pentru unele produse de unică folosință, trebuie să cunoști următoarele aspecte:

 

Prea multă lumină solară poate provoca infecții oculare

 

Experții au ajuns la concluzia că o cantitate prea mare de lumină solară poate avea un Impact imediat asupra sănătății ochilor tăi. Cantitatea excesivă de radiații solare poate provoca infecții oculare. De aceea, ai datoria, ca purtător al lentilelor de contact, să îți protejezi ochii cu mare grijă, așa cum îți protejezi si pielea. Purtătorii principali de lentile de contact cu infecții oculare pot fi, de fapt, cauzate, de expunerea excesiva la UV.

Numeroase mărci de lentile de contact au echipat articolele oftalmologice lansate spre vânzare cu filtru protector UVA/UVB. Trebuie, însă, să iei în calcul și următorul aspect, și anume că filtrul protector UVA/UVB trebuie să fie însoțit de o pereche de ochelari de soare care blochează pătrunderea luminii solare, în vederea asigurării unui grad optim al sănătății ochilor.

 

Lentilele de contact și activitățile sportive

 

Purtătorii de corecții optice care practica un sport ar putea fi ajutați să-si îmbunătățeasca performanțele prin purtarea lentilelor de contact, mai ales în cazul sporturilor de echipă, deoarece vederea periferică nu va mai fi obstrucționată de ramele ochelarilor. În plus, lentilele ortokeratologice, care sunt purtate doar în timpul somnului, te va ajuta să vezi foarte bine în timpul zilei. Astfel, persoanele care practica un sport nu-si vor mai face griji că pot pierde lentilele de contact în timpul antrenamentelor sau al competițiilor sportive.

 

Unele sortimente de lentile de contact sunt mai sănătoase decât altele

 

Lentilele de contact gaz-permeabile permit oxigenului să ajunga la ochi mult mai bine decât majoritatea lentilelor soft. Țesutul corneei are nevoie de oxigen pentru a rămâne sanatos, dar și de umiditate. Astfel, deoarece lentilele gaz-permeabile nu absorb apa din ochi (spre deosebire de lentilele soft), acestea împiedică uscarea ochilor, iar pacientul în cauză se va simți confortabil pe tot parcursul zilei.

 

Cresc stima de sine

 

Articolele medicale oftalmologice sunt considerate accesorii medicale care contribuie la creșterea stimei de sine, în special în rândul copiilor și adolescenților. Majoritatea copiilor și adolescentilor preferă, așadar, lentilele de contact în detrimentul ochelarilor, deoarece stima lor de sine este strâns legata de modul în care arată. Dacă nu le place cum arată când poartă ochelari, acest lucru le-ar putea afecta stima de sine și chiar performanțele școlare. Astfel, de îndată ce renunță la ochelari în favoarea lentilelor de contact, multi copii timizi încep să devină mult mai sociabili și mai activi.

 

Copiii sunt mult mai atenți la îngrijirea lentilelor de contact decât adulții

 

Foarte mulți medici oftalmologi sunt de părere că adolescentii și chiar copiii sunt mult mai atenți la îngrijirea lentilelor de contact decăt adulții și respectă cu multă strictețe regulile de păstrare ale acestora. Însă, pentru a cunoaște toate detaliile legate de purtarea și îngrijirea lentilelor de contact, trebuie să mergi cu cel mic la oftalmolog, mai ales dacă urmează să poarte lentilele pentru prima dată.

 

Primele lentile de contact au fost fabricate din sticlă

 

Poate nu știai acest lucru, însă vrem să îți dăm o veste, și anume că primele lentile de contact au fost fabricate din sticlă. Ai citit bine: este vorba despre sticla. Îți imaginezi cum ar fi sa-ți pui „în ochi” două bucăți de sticla? La sfârșitul anilor 1800, lentilele de contact erau confecționate din sticlă, iar purtătorii foloseau un fel de geluri de origine animală pentru a trata părțile afectate ale globului ocular. Cu toate acestea, nu toată lumea putea purta astfel de lentile de contact, ci doar persoanele care aveau probleme grave cu vederea. Mai mult decât atât, multe persoane cred, încă, faptul că lentilele de contact sunt fabricate din sticlă.

 

Apa poate distruge lentile de contact

 

Incredibil dar adevărat: apa poate contribui la scurtarea duratei de viață a lentilelor de contact! Nu ai intotdeauna la dispoziție o soluție special creată pentru a curăța lentilele de contact, de aceea poți fi tentat să le speli cu apă obisnuită ori salivă. Experții spun, însă, să nu faci asta! Dacă vei spăla lentilele cu altceva decât cu soluția recomandată, acestea s-ar putea umple de bacterii, iar tu ai putea dezvolta o infecție oculară foarte periculoasă.

 

Nu ar trebui să adormi fără să îndepărtezi lentilele de contact

 

Chiar dacă instrucțiunile de folosire a lentilelor de contact pe care le cumperi spun că poți să le porți chiar și pe timpul nopții, specialiștii te sfătuiesc să le dai jos înainte de culcare. Eviți, astfel, roșeața ochilor, durerile oculare și ulcerul ocular. Dacă vrei să le porți, totuși, încontinuu, alege lentile de foarte bună calitate.

 

Nu înota cu lentilele de contact!

 

Atunci când lentile de contact pe care le porți sunt expuse la apă, o serie de microorganisme extrem de dăunătoare se pot depune pe suprafața acestora. Deci, dacă alegi sp înoți cu lentilele de contact sau intenționezi să le menții atunci când faci duș, discută cu medicul tău oftalmolog despre utilizarea acestora. Ori stabilește împreună cu acesta posibilitatea înlocuirii lor cu o pereche de lentile de contact de unică folosință, minumizând, astfel, riscul de infecție.

 

4 Lucruri despre care nu le vei crede că sunt adevărate

 

Cercetătorii au descoperit 4 lucruri mai puțin obișnuite legate de utilizarea lentilelor de contact:

  • Oamenii de știință au intervievat 1.618 de purtători de lentile de contact cu vârsta intre 12–17 ani și au descoperit că 85% au cel putin un obicei riscant.
  • 44% dintre ei merg mai puțin de o dată pe an la medicul oftalmolog.
  • 30% dorm cu lentilele de contact, deși aceasta sporește de 6 ori mai mult riscul de infecție.
  • 27% poartă lentilele de contact în timp ce înoată, deși acestea sunt foarte sensibile la bacterii si germen.
 

Realizare - echipa de optimetriști Optilen.ro:

 

Articolul a fost elaborat în baza publicațiilor de specialitate și reprezintă o parte integrală a acestui Blog cu referire la bolile oculare și lentile de contact. Ai probleme cu ochii? În cazul unor neclarități contactează echipa noastră de optimetriști sau consultă un medic de specialitate. Problemele prezentate în articol, în special în cazul problemelor de vedere, ar trebui consultate cu un specialist.

sursa de informații:

Imparte: