Istoria lentilelor de contact

istoria lentilelor de contact

Lentilele de contact sunt considerate, la momentul actual, accesorii medicale recomandate de către medicii specialiști oftalmologici pacienților care se confruntă cu afecțiuni mai ușoare sau mai grave ale ochilor, care au devenit, cu timpul, tot mai practice, dar si mai prietenoase cu ochii. Spre deosebire de clasicii ochelari de vedere, lentilele de contact prezintă o sumedenie de avantaje. Din avantajele lentilelor de contact, putem reține: o vedere periferică superioară calitativ, portabilitatea crescută în special pe durata deplasărilor și compatibitatea lor cu diferite activități sportive, precum fotbalul, alergatul, și altele.

Lentilele de contact au în spate o frumoasă istorie, care le confer un plus de farmec și de valoare, care să vină în sprijinul tuturor pacienților care au nevoie de corecție optică. Lentilele de comtact sunt un accesoriu pe care foarte mulți oameni îl întrebuințează în ziua de azi, într-o epocă în care ochii sunt solicitați tot mai mult de diferitele activități cotidiene. Aceste accesorii nu dau niciodată senzația că poartă lentile de contact, ori nu dau impresia asupra tipului de lentile pe care îl întrebuințează.

 

Inventarea lentilelor de contact: o idee genială

 

Inventarea lentilelor de contact este considerată de către cei mai mulți dintre oamenii de știintă drept o idee genială, o idee care se pare ca a aparținut celebrului savant italian, Leonerdo Da Vinci. Din anul 1508 și până în zilele noastre, ideea lui Leonardo Da Vinci a prins contur si s-a dezvoltat progresiv, acestea ajungand sa intruneasca toate caracateristicile care să le facă atât de îndragite de către cei mai mulți dintre utilizatorii lor.

În anul 1508, Da Vinci a ilustrat pentru prima data conceptual conform căruia vederea ochiului uman poate fi alterată prin plasarea corneei direct în mediul acvatic. Totuși, acest concept nu a avansat foarte mult în următorii 350 de ani.

În anul 1823, astronomul britanic, Sir John Herschel a teoretizat, în mod practic, designul lentilelor de contact. Mai mult, Herschel a propus o idee conform căreia vederea ochiului uman se poate corecta cu ajutorul dioptriilor.

64 de ani mai tărziu, în anul 1887, apar primele lentile de contact fabricate din sticlă, și care se potrivesc perfect conturului anatomic al ochiului.

În această privință, există o serie de controverse care au dus, până la urmă, la crearea primei perechi de lentile de contact. Unele surse îl consideră pe germanul F:A Muller drept inventatorul lentilelor de contact. Pe de altă parte, alte surse istorice îi creditează pe medicul elvețian Adolf E Fick și pe opticianul parizian, Edouard Kalt, drept creatorii lentilelor de contact convenționale.

Lentilele de contact ”primitive” erau groase, grele si acopereau întreg conturul ochiului, incluzând sclerotica, partea albă a ochiului. Din aceste motive, primele sortimente de lentile de contact au fost denumite, pe bună dreptate, ” lentilele de contact sclerice”. De când au început să acopere întreaga suprafață a ochiului, cantitatea de oxigen care ajungea la nivelul corneei a început să se reducă, așă că ele au fost proiectate doar pentru a putea fi purtate pentru o durată mai scurtă de timp, comparativ cu cele moderne.

 

Primele lentile de contact din plastic

 

Următorul pas în istoria și evoluția lentilelor de contact l-a reprezentat apariția lentilelor de contact din plastic în anul 1936. Aceste lentile erau, într-un mod semnificativ, mai subțiri, decât predecesoarele lor. 12 ani mai târziu, în 1948, apar lentilele de contact fabricate pentru a acoperi doar suprafața corneei. Opticianul californean, KevinTouhy, a creat primele lentile asemănătoare cu tipurile de lentile care se regăsesc si astăzi. Toate aceste lentile de contact din plastic acopereau doar suprafața corneei și au fost fabricate din material de plastic neporos, denumit polimetal metacrilat. În timp ce aceste lentile încă nu asigurau o permeabilitate corespunzătoare a oxigenului, ele se puteau mișca odată cu fiecare clipire a ochiului. Astfel, oxigenul era transportat de catre lacrimile naturale care se așezau sub lentile pentru a menține sanătatea corneei. Un aspect foarte important ce ține de funcționarea acestor modele de lentile de contact ar trebui reținut, și anume că ele puteau fi purtate fără probleme timp de 16 ore și chiar mai mult.

 

Primele lentile hidrofile

 

Treptat-treptat, a sosit si momentul lansării pe piață a lentilelor de contact create din materiale hidrofile. Acest lucru se petrece în anul 1959, an în an chimistii cehi, Otto Wichterle și Drahoslav Lim, au inventat primele prototipuri de lentile de contact mod, fabricate din materiale hidrofile, poate una dintre cele mai strălucitoare invenții ale medicinei contemporane.

Lentilele inventate de catre Otto Wichterle și Drahoslav Lim au fost lansate pe piata 12 ani mai târziu, în anul 1971, prima apariție înregistrându-se în Statele Unite. Producătorul Bausch&Lomb a fost primul concern al industriei oftamologice care a deținut licența lansării pe piață a acestor sortimente de lentile de contact moi.

În anul 1981 au apărut lentilele de contact din silicon create pentru o purtare prelungită, cum ar fi mărcile producătorilor Alcon (Air Optix Optix Night&Day) și Bausch&Lomb (PureVision). Ele sunt autorizate pentru o purtare continuă de 30 de zile.

În anul 1987 au apărut pe piață și lentilele de contact de unică folosință, iar în anul 2002 a fost lansată pe piață prima pereche de lentile de contact fabricate din silicon-hidrogel.

 

Revoluția în materie de lentile de contact

 

Anul 2010 a însemnat o revoluție a industriei oftalmologice și îndeosebi pentru cea producătoare de lentile de contact moi. Un număr însemnat de lentile de contact au fost fabricate, în timp ce marii producători oferă, începând de acum, un design special și atractiv lentilelor de contact care se potrivesc mai greu conturului ochiului uman. Astfel, apar pe piață lentile mai mici, cu diametre mai mari, dar și cu o rază de curbură mai lată și cu dioptrii mai mari decât cele convenționale. În acest fel, se asigură o bună custumizare a lentilelor de contact moi cu ochii.

Totodata, tehnologia utilizată la fabricarea lentilelor de contact a deschis un drum optim pentru redarea unui nivel sporit de confort și sănătate ochilor. Așadar, de fiecare dată când pui la ochi o nouă pereche de lentile de contact, te invităm să meditezi asupra impactului pe care tehnologia l-a avut pentru a le crea.

 

Realizare - echipa de optimetriști Optilen.ro:

 

Articolul a fost elaborat în baza publicațiilor de specialitate și reprezintă o parte integrală a acestui Blog cu referire la bolile oculare și lentile de contact. Ai probleme cu ochii? În cazul unor neclarități contactează echipa noastră de optimetriști sau consultă un medic de specialitate. Problemele prezentate în articol, în special în cazul problemelor de vedere, ar trebui consultate cu un specialist.

sursa de informații:

Imparte: