Lentilele de contact - solutia ideala la ochelarii

lentilele de contact imbunatatire constanta

În ceea ce privește accesoriile medicale moderne, dar și clasicile perechi de ochelari de vedere, există numeroase controverse, stârnite chiar de către unii specialiști. Prin urmare, în virtutea afirmațiilor negative făcute la adresa sortimentelor de lentile de contact, o parte dintre pacienții diagnosticați cu afecțiuni oculare evită purtarea acestora, limitându-se doar la ochelari de vedere.

Însă vom încerca să demonstrăm ca noile modele de lentile de contact aduc o serie de beneficii ochilor. În același timp, ele sunt responsabile de prevenirea simptomelor neplăcute cu care se confruntă majoritatea pacienților, cum ar fi iritația ochilor, infecțiile oculare sau uscăciunea cauzată de secreția insuficientă de glandele lacrimare.

De remarcat este și faptul că, foarte mult timp, lentilele de contact convenționale aveau o structură mai rigidă, nu foarte prietenoasă ochilor. Cu timpul marii producători de lentile de contact și-au canalizat atenția pentru a utiliza materiale care să elimine acest mic inconvenient. În plus, în producerea unei game cuprinzătoare de accesorii oftalmologice, aceștia au avut grijă să apeleze la cele mai revoluționare tehnologii care, pe lângă faptul că asigură ochilor un nivel de hidratare corespunzător, prezintă o mare putere de permeabilitate a oxigenului, lucruri care nu ar fi posibile cu ajutorul ochelarilor.

Iată așadar câteva argumente solide care susțin afirmația noastră, de altfel și de mari experți medicali din întreaga lume, ca lentilele de contact moderne sunt o soluție viabilă la tradiționalele perechi de ochelari de vedere, venind în plus cu o întreagă suită de avantaje care favorizează sănătatea ochilor:

 

Lentilele de contact simplifică într-un mod considerabil viața

 

Numeroase cercetări de specialitate au căutat să demonstreze impactul perechilor de lentile de contact moderne asupra sănătății ochilor copiilor, adolescenților și tinerilor. Mai mult, un studiu realizat în Polonia în iulie 2008 a reliefat faptul că etapa de vârstă 11-20 de ani este una extrem de delicată. Întrucât ochiul uman este în plin proces de dezvoltare, este lesne de înțeles de ce, în această perioadă regăsim cel mai însemnat procent de populație la care apar primele probleme de vedere. De menționat este și faptul ca primele diagnostice ale unor afecțiuni oculare sunt puse pe fondul depistării unor probleme de refracție cu ocazia activităților școlare (de ex: cititul la tabla), sau în cadrul unor controale oftalmologice de rutină.

 

Lentilele de contact - îmbunătățire constantă în beneficiul pacientului

 

O perioada importantă de timp, specialiștii oftalmologi au avut ceva rețineri în ceea ce privește calitatea și eficientă lentilelor de contact, reticența apărută pe fondul semnalării unor reacții adverse în urma purtării lentilelor. Un număr însemnat de utilizator ai lentilelor de contact s-au plâns că accesoriile medicale pe care le poartă, le produc unele iritații sau leziuni la nivelul corneei. Mai mult, lentilele de contact prin structura lor rigidă, nu ar rezolva problema secreției lăcrimare deficitare.

În ciuda tuturor impedimentelor care au stat în calea ascensiunii lentilelor de contact, cercetările de ultimă oră dovedesc că nu există nici o restricție în privință folosirii acestora de către copii, adolescenți și tineri. În plus, noile tehnologii au permis producătorilor de lentile de contact să îmbunătățească constant performanțele acestor accesorii.

Prin prisma tehnologiilor revoluționare, lentilele de contact de ultimă generație vin la pachet cu o serie completă de atuuri, care garantează sănătatea ochilor dar și confortul pacienților în timpul purtării. Principalele atuuri pe care noile accesorii se bazează sunt calitatea siguranța compliantă și confortul oferit utilizatorilor săi!

Mai exact, studiile marilor producători de lentile de contact au arătat un lucru extraordinar și anume acestea sunt adaptabile, ușor chiar și în cazul copiilor de 11 ani care au dovedit că înțeleg și respectă, cu strictețe, procedurile de întreținere a acestora. Nu în ultimul rând, 4 din 5 tineri respecta întocmai modalitatea de purtare recomandata de către producător.

 

Îmbunătățesc calitatea vieții tinerilor

 

Un procent însemnat al utilizatorilor de lentile de contact provin, evident, din rândul persoanelor tinere. Cheia succesului mărcilor recunoscute de lentile de contact de ultima generație constă în faptul că potrivit rezultatelor cercetărilor de ultimă oră s-a demonstrat științific cu date concrete ca acestea îmbunătățesc considerabil calitatea vieții tinerilor prin modul în care își percep imaginea în care percep practicarea sporturilor și performanța în activitățile sportive precum și satisfacția generală privind vederea.

 

O putere de hidratare sporita

 

Un argument plauzibil în favoarea apelării la noile tipuri de lentile de contact îl reprezintă cu certitudine marea putere de hidratare pe care acestea o pot oferi datorită materialelor hidrofile din care sunt create.

 

Din acest punct de vedere, lentilele de contact pot fi grupate în:

  • lentile de contact create din materiale hidrofile ce conțin o cantitate mică de apă - sunt acele accesorii ale căror materiale prezintă un conținut de apă de până în 40%;
  • lentile de contact din materiale cu un conținut mediu de apa - de regulă materialele prezintă un conținut de apa de până în 50-55%;
  • lentile de contact create din materiale cu un conținut de apă ridicat - sunt acelea al căror conținut de apa depășește 60%.

Astfel, conținutul ridicat de apă acoperă secreția deficitară a glandelor lăcrimare, estompând, cu rezultate certificate științific, efectele nefaste ale uscăciunii ochilor. Hidratarea se realizează pe parcursul întregii zile iar materialului lentilei de contact își păstrează textură umedă chiar și la finalul zilei.

 

Permeabilitate ridicată a oxigenului

 

O altă caracteristică definitorie a lentilelor de contact este capacitatea ridicată de a asigura un nivel optim de permeabilitate a oxigenului. Ce însemnă acest lucru? În prezent noua generație de lentile de contact moi utilizează un material nou denumit silicon hidrogel. Prin intermediul acestuia oxigenul este eliberat la nivelul corneei prin lanțuri de siloxan, care au o capacitate mult mai mare de a-l transfera către cornee comparativ cu apă.

În funcție de particularitățile ochiului, de nevoile pacientului și de natură afecțiunii oftalmologice cu care acesta a fost diagnosticat, oftalmologul poate recomanda un anumit tip de lentile de contact cu o permeabilitate mai ridicată sau mai scăzută.

 

Machiajul este mai ușor de aplicat și scoate mai bine în evidență conturul feței

 

Machiajul definește frumusețea și rafinamentul feminin, însă acesta trebuie realizat cu o foarte mare atenție îndeosebi de către persoanele care se confruntă cu probleme de vedere, precum alergiile, iritațiile sau diverse infecții ale ochiului.

În ceea ce privește aplicarea machiajului în cazul apelării la lentilele de contact, acesta se va realiza în condiții de igienă maximă, spălând bine mâinile. Mai mult, machiajul nu se aplică niciodată înainte de corecția optică, întrucât există riscul ca substanțele din componenta acestuia să pătrundă în interiorul ochiului și să producă iritații sau alergii.

În cazul în care ai ales să porți o pereche de lentile de contact și să înlocuiești ochelarii de vedere poți remarca încă de la bun început, cum machiajul este mult mai bine evidențiat, ochiul nemaifiind acoperit de lentilele ochelarilor care asigura corecția optică.

 

Lentilele de contact și vederea periferică

 

Vederea periferică este extrem de importantă în cazul unor activități cotidiene. Spre deosebire de ochelari, lentilele de contact moderne asigura o capacitate sporită în ceea ce privește vederea periferică. În cazul ochelarilor, unghiul de vizibilitate în lateral este mult redus.

În încheiere, dorim să subliniem faptul că lentilele de contact nu au apărut doar dintr-un simplu moft, acestea devenind în momentul de față o necesitate accesibilă majorității pacienților care își doresc să resimtă beneficiile aportului noilor tehnologii.

Lentilele de contact au apărut mai ales din necesitatea de a corecta vederea persoanelor care sunt implicate în meserii sau activitate fizică susținută într-un ritm alert și continuu, care duc un stil de viata confortabil și practic și care se simt inconfortabil ca urmare a purtării ochelarilor de vedere.

 

Realizare - echipa de optimetriști Optilen.ro:

 

Articolul a fost elaborat în baza publicațiilor de specialitate și reprezintă o parte integrală a acestui Blog cu referire la bolile oculare și lentile de contact. Ai probleme cu ochii? În cazul unor neclarități contactează echipa noastră de optimetriști sau consultă un medic de specialitate. Problemele prezentate în articol, în special în cazul problemelor de vedere, ar trebui consultate cu un specialist.

sursa de informații:

Imparte: