Lentilele de contact pentru sportivi

lentilele de contact pentru sportivi

Practicarea activităților sportive, precum atletismul, înotul sau ciclismul sunt indicate pentru o viață sanătoasă, o minte și un corp sanătos, pe ansamblu. În cazul persoanelor care duc un stil de viață activ, practică des activități sportive, indiferent de natura lor, precum și în cazul sportivilor de performanță, lentilele de contact au ajuns, grație beneficiilor lor fabuloase, să fie preferate ochelarilor de vedere.

 

Lentilele de contact și sportul

 

În ceea ce privește compatibilitatea dintre modelul de lentile de contact ales si sportul practicat, specialistul oftalmolog are datoria de a face o analiză amănunțită a nevoilor pacientului și de a-i recomanda tipul de lentila care este cel mai potrivit. De altfel, aceștia trebuie să caute tipul de corecție optică personalizat, fiecărui sportiv în parte, în funcție de sportul practicat și de corecția necesară.

Se știe deja că mijloacele de corecție a viciilor de refracție pot avea un impact major asupra performanțelor sportivilor. Nu este același lucru, de exemplu, dacă un jucător, de tenis, de exemplu, anticipează mingea trimisă de adversar, dar nu o poate vedea clar. În ceea ce privește claritate, percepția, sunt doua lucruri total diferite dacă sportivul respectiv alege să poarte ochelari pe durata activității, a competiției sau lentile de contact. De aceea, alegerea trebuie făcută cu multă atenție.

Mulți sportivi aleg, din motive bine întemeiate, să folosească lentile de contact doar pe durata practicării sportului în detrimentul ochelarilor, fie și pe considerentul că acestea sunt mai confortabile și mai practice. În acest caz, lentilele de contact de unică folosință sunt cele mai indicate.

 

Sporturi în care sunt interzise lentilele de contact

 

În cazul practicării unor sporturi care presupun contactul frecvent cu apa, precum înotul sau polo, lentilele de contact nu sunt tocmai indicate, din cauza riscului sporit ca depozitele proteice să de așeze cu ușurință pe suprafața lentilei, iar vizibilitatea și sănătatea ochilor să fie periclitate. Aceeași situație oarecum similară se poate petrece și în cazul schiului alpin, sport unde sunt indicați anumiți ochelari speciali de vedere.

 

Lentilele de contact-avantaje inimaginabile

 

Lentile oferă un sentiment mai ridicat de siguranță decât ochelarii pentru jucătorii care se angajează în sporturile de contact. O lovitură la cap sau un cot primit în locurile dureroase a capului pot avea consecințe dureroase pentru purtătorii lentilelor de contact. De exemplu, riscul de tăieturi din sticlă spartă și marginile ramei este eliminat prin utilizarea lentilelor.

Separat, lentilele de contact oferă, mai ales în cazul activităților sportive sau al sporturilor de performanță, o vedere periferică mult imbunătățită, comparativ cu ochelarii de vedere. Așadar, anticiparea mișcărilor adeversarului sau identificarea mingei cu care se joacă devin mult mai rapide, iar performanțele vor crește, pe cale de consecință.

În plus, sportivii care joacă în lumina reflectoarelor pot recurge la lentile colorate pentru a împiedica strălucirea neoanelor și pentru a îmbunătăți contrastul. Unii sportivi folosesc de asemenea lentile pentru protecție UV!

 

Lentilele de contact zilnice - cea mai bună opțiune pentru sportivi?

 

Cercetările de specialitate au scos la iveală faptul că lentilele de contact zilnice reprezintă, fără doar și poate, opțiunea viabilă pentru sportivii de performanță, dar și pentru persoanele care practică frecvent diverse sporturi precum fotbal, ciclism sau rugby. În primul rând, din punct de vedere fiziologic, vederea este acel simț care furnizează creierului cel mai ridicat procent al informației vizuale. Cam 85% din ceea ce percepem din realitatea înconjurătoare provine de la ochi. De accea, orice problemă de vedere limitează, practic, performanța sportivă.

Lentilele de contact de unică folosință reduc riscul infectării, a contractării factorilor cu potențial alergen sau a iritațiilor. De asemenea, au o bună permeabilitate a oxigenului, ceea ce permite buna reținere a conținutului de apă la nivelul ochiului. Totodată, lentilele de contact zilnice elimină grija de a le întreține, curața și depozita în recipiente speciale de fiecare dată când sunt îndepărtate.

 

Lentilele de contact zilnice - cea mai bună opțiune pentru sportivi?

 

În cazul sporturilor acvatice, se recomandă lentilele de contact zilnice, celelalte categorii de lentile de contact fiind interzise! Însă, în situația în care rigorile acestor sporturi o permit, este indicat să folosiți neapărat și ochelari de protecție, pentru a evita aluncarea acestora ori contaminarea cu microorganismele din apă. Nu utilizați lentile de contact zilnce dacă dezvoltați o sensibilitate ridicată la clorul din apă, deoarece riscul de apariție a iritațiilor crește îngrijorător de mult! În cazul sporturilor de iarnă, mare atenție la radiațiile UV! Utilizează măști de protecție sau ochelari care să filtreze razele de soare. În cazul sporturilor de sală, nu folosi lentile de contact în situația în care ai tendința de a pune des maine la ochi sau dacă ai constat că manevrarea lor s-a facut deficitar.

Nu în ultimul rând, lentilele de contact sunt ușor de transportat în geantă, iar riscul de a le uita undeva este extrem de mic.

 

Realizare - echipa de optimetriști Optilen.ro:

 

Articolul a fost elaborat în baza publicațiilor de specialitate și reprezintă o parte integrală a acestui Blog cu referire la bolile oculare și lentile de contact. Ai probleme cu ochii? În cazul unor neclarități contactează echipa noastră de optimetriști sau consultă un medic de specialitate. Problemele prezentate în articol, în special în cazul problemelor de vedere, ar trebui consultate cu un specialist.

sursa de informații:

Imparte: