Care sunt ocupațiile în care lentilele de contact sunt benefice?

ocupațiile - lentilele de contact sunt benefice

Alegerea celei mai potrivite metode de corecție a problemelor de vedere ar trebui să țină cont, atât de sfaturile pe care le primești din partea medicului tău oftalmolog, dar și de un cumul de factori pe care ti-i vom prezenta mai detaliat în cele ce urmează. Opțiunile în ceea ce privește corectarea optimă a afecțiunilor oculare, precum miopia sau astigmatismul, afecțiuni ce implică o purtare permanentă a lentilelor de contact, atât pentru vederea de aproape, cât și pentru cea de la distanță sunt influențate de mai multe argumente pe care ar fi indicat să le pui în balanță, înainte de a lua decizia finală. Nevoile personale zilnice, programul de activitate cotidiană, timpul petrecut la locul de muncă, stilul de viață, dar mai ales specificul activității pe care o desfășori sunt factori decizivi care îți influențează decizia finală.

 

Domeniul de activitatea și alegerea lentilelor de contact

 

Unele ocupații sunt de departe mai favorabile apelări la lentilele de contact, mai mult decât la ochelarii de vedere. De altfel, în unele circumstanțe, cum ar fi plecarea într-o vacanță de câteva zile, ar fi mai indicat să renunți, măcar pentru o perioadă, la întrebuințarea perechii de ochelari de vedere și să alegi un set potrivit de lentile de contact. Principalele domenii de activitate care se pretează la utilizarea optimă a lentilelor de contact sunt:

  • construcțiile (sau lucrul la înălțime);
  • activitățile sportive ( cum ar fi atletismul, ciclismul, tenisul, fotbalul, handbalul, sporturile de iarnă, în principal);
  • sudorii, inginerii și alte asemenea meserii în care purtarea ochelarilor de vedere s-a putea dovedi a fi periculoasă.

Cu toate acestea, există și unele circumstanțe în care ochelarii de vedere s-ar putea dovedi extrem de utili. De exemplu, oamenii care petrec timp îndelungat la birou pot alege ca opțiune potrivită ochelarii de vedere, în unele cazuri. De exemplu, atunci când lentilele de contact produc o senzație de iritație și uscăciune ochilor, poti opta, pentru o anumită perioadă, la ochelarii de vedere.

Așadar, trebuie să înțelegem, încă de bun început, faptul că lentilele de contact se pretează în cazul unor meserii în care riscul de a pierde perechea de ochelari este mare, cum ar fi lucrul la înălțime, activitățile sportive sau când expunerea ochilor este mare (în cazul sudorilor). În schimb, clasicii ochelari de vedere sunt mult mai indicați în cazul activităților de birou, când nu ești nevoit să te deplasezi prea mult pe teren și atuncă când nu ai un stil de viața extrem de activ.

Mai mult, ochelarii de vedere sunt indicați și în cazul în care nu ai posibilitatea să aloci prea mult timp activității de îngrijire și întreținere a lentilelor de contact. În fond, ochelarii de vedere sunt indicați și în situația în care nu dispui de buget suficient pentru achiziționarea unui set de lentile de contact de unică folosință.

 

Expunerea ochilor la diversele condiţii de lucru presupune o grijă specială pentru menţinerea unei vederi sănătoase.

 

Praf, lemn, metal și alte particule, chimicale (stropi sau aburi), radiaţii (în special UV, infraroșu și laser), patogeni, temperaturi extreme (prea mici sau prea mari), condiţii de iluminare (prea slabe sau prea puternice) – sunt multe profesii care aduc astfel de “griji”, ameninţând în fiecare zi sănătatea ochilor.

Corneea este prima afectată de obiectele externe, particule sau patogeni. Accidentele de lucru sunt foarte frecvente, dar pot fi evitate prin "simpla" utilizare a echipamentului de lucru, respectiv protecţiile – ochelarii, măști etc. În astfel de situații, lentilele de contact devin accesorii practice, care protejează cu succes ochiul de o eventuală afecțiune gravă. De aceea, poți opta pentru un set de lentile de contact echipate cu filtru UV, un avantaj imens pe care aceste accesorii medicale le pot oferi comparativ cu tradiționalii ochelari de vedere în asemenea situații.

O altă situație în care lentilele de contact sunt indicate în detrimentul ochelarilor de vedere este cea a purtătorilor de ochelari care lucrează cu obiecte tăioase. Alternativa lentilelor de contact este mult mai practică în cazul acestora.

"Mașiniștii" sunt concentraţi pe cele mai mici detalii, mulţi lucrează cu obiecte tăioase sau cu aparatură de mari dimensiuni cu care trebuie să se sincronizeze, eventual… Coordonarea mână-ochi trebuie să vină în fiecare zi cu ei la serviciu, iar ochii au nevoie de protecţie directă, ochelarii corespunzători fiind indispensabili.

 

Ce trebuie să reții!

 

În concluzie, specialiștii industriei oftalmologice sunt de părere că lentilele de contact reprezintă o opțiune practică și la îndemâna purtătorilor de ochelari de a renunța ocazional sau definitiv la purtarea ochelarilor. Cercetările recente ne arată faptul că milioane de oameni din întreaga lume au devenit purtători de lentile de contact. Asta, în ciuda faptului că, de cele mai multe ori, nu ne dăm seama de acest aspect.

În funcție de stilul tău de viață, de ocupația ta sau de hobby-ul tău, vii cu cerințe unice în ceea ce privește vederea, iar lentilele de contact sunt adaptate tuturor acestor aspecte care îți caracterizează și chiar îți marchează viața.

 

Realizare - echipa de optimetriști Optilen.ro:

 

Articolul a fost elaborat în baza publicațiilor de specialitate și reprezintă o parte integrală a acestui Blog cu referire la bolile oculare și lentile de contact. Ai probleme cu ochii? În cazul unor neclarități contactează echipa noastră de optimetriști sau consultă un medic de specialitate. Problemele prezentate în articol, în special în cazul problemelor de vedere, ar trebui consultate cu un specialist.

sursa de informații:

Imparte: